HET PRACHTIGE FLORES

Beste FFK-Flores vrienden,

Afgelopen maand september ben ik weer in Flores geweest. De nieuw gebouwde kleuterschool met twee lokalen was net in gebruik genomen door 72 kinderen uit de kampong Welong. Het gebouw ziet er prachtig uit en is ook heel praktisch. Er is een klein speelpleintje ingericht aan de voorzijde van de school. Waar ik ook blij mee ben is dat de zusters samenwerken met de plaatselijke overheid. Er komt regelmatig onderwijsinspectie en intussen is al gebleken dat de beide kleuterscholen heel hoog zijn gewaardeerd bij de inspectie.
Er wordt een goed programma geboden voor deze kleuters. De start van het schooljaar was even moeilijk omdat de meeste kinderen nog nooit op een stoeltje hebben gezeten, naar een normale wc zijn geweest, of niet aan regels en discipline zijn gewend. Maar toen ik de school bezocht hadden de zusters de kindjes na twee maanden toch al zover dat ze rustig en ordelijk met de speel/ontwikkelings materialen konden omgaan en luisteren naar wat de juf te vertellen heeft. Met dat schooltje en de kinderen van Welong komt het wel goed!
Wat een enorme verrassing was voor de school in Poco, waar de kinderen uit de omliggende kampongs naar toe komen, soms wel een uur of langer lopen (denk aan de moessontijd!) is dat we nu een eigen schoolbusje, een bemo, hebben om die kinderen op te halen en weer naar huis te brengen, Het busje rijdt 3 uur per dag met zo’n 25 kinderen. Het busje is geschonken aan de zusters van de missiepost Poco en ze zijn er helemaal beduusd van en gelukkig mee. Daar hebben we ook heel lang voor moeten sparen, maar het is er dan nu toch. De eerste rit met de kinderen heb ik zelf mogen doen, het was een absoluut feest voor ons allemaal!
Omdat de kampong Welong, waar dus nu de nieuwe school staat, nog heel veel aandacht en zorg kan gebruiken, willen de zusters daar een dependance van de missiepost bouwen. Ons nieuwe project is nu om aan dat huis een medisch-sociale voorziening te maken, die door de zusters verpleegkundigen bediend kan worden. Om dit te realiseren moet ik natuurlijk behoorlijk aan de bak om fondsen te werven, maar ik heb er dan ook de tijd voor, misschien wel 2 jaar. Ik ben vol goede moed dat we ook de vervulling van deze wens weer voor elkaar krijgen en daardoor de bewoners van deze plaats flink vooruit kunnen helpen.

   

Het zou heel mooi zijn als we dit nieuwe project op het wensenlijstje van FFK kunnen schrijven en samen blijven werken aan een mooie toekomst voor mijn geliefde vrienden in Flores.
Bij voorbaat hartelijke dank.

Beste groet van Janine