Chaing Rai, Thailand

Ik loop het terrein van het Catholic Center in de Chiang Rai provincie op. Een oase van rust komt op mij af. In de verte hoor ik spelende kinderen. De hoge klanken van de mooi klinkende Thaise taal. Deze klanken hebben ze hier mogen leren. De kinderen zijn namelijk Akha, met een eigen taal en cultuur. Akha is één van de vele bergstammen in het hoge Thaise Noorden.

Een vriendelijk ogende priester stapt op mij af. Zijn naam is Alberto Pensa, hij is zo’n 28 jaar geleden overgekomen uit Italië. Hij ontvangt mij hartelijk en laat mij kennismaken met zijn Center. Onder de indruk besluit ik daar vrijwillig werkzaamheden te gaan verrichten. Grote potten verf en een paar kwasten worden ingekocht, ik begin met het schilderen van een gebouw.

Gaandeweg leer ik de kinderen en de leiding beter kennen. Wat een fantastische wijze om zo kinderen te helpen! Kinderen aan wie onderdak wordt verleend en die de kans krijgen naar de basisschool te gaan. Meisjes van twaalf die niet die kans hebben gekregen krijgen alsnog de kans een opleiding Thaise taal, rekenen en confectieontwerpen te volgen. Na deze vierjarige opleiding vinden ze allemaal een baan.

Ieder jaar komen de oud-leerlingen terug naar hun Center. Ieder jaar helpen zij het Center met een gift om hun andere stamgenootjes ook een kans te geven. Ze zijn gelukkig. Al enige jaren heeft Father Pensa de plannen een groter schoolgebouw te laten bouwen. Hij wil oude bestaande gebouwen vervangen door één gebouw. Meer kinderen kunnen zich dan nog beter ontwikkelen. De financiële middelen ontbreken.

De stichting Future for Kids blijft zich de komende jaren inzetten voor dit Center.

Rob Akkermans


projecten
project1
Chiang Rai Thailand
project2
Arusha Tanzania
project3
Sihanoukville Cambodia